Zeist Nieuws

Geschiedenis van Zeist

Zeist bestond vroeger uit een drassig gebied tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Het gebied op de Utrechtse Heuvelrug was onbewoonbaar. In 1122 werd er bij Wijk bij Duurstede een dam gebouwd om de stad te beschermen. Door de bouw van de dam bij Wijk bij Duurstede ontstond er land waarop Zeist gebouwd kon worden. In het begin werd er een klein dorpje gebouwd dat later zou uitgroeien tot het Zeist dat we allemaal kennen. Eén van de eerste grote gebouwen die er gebouwd werd was de Kerk. De huidige kerktoren is vandaag de dag nog steeds in de stad te zien.

Eeuwenlang gebeurt er vrijwel niets in Zeist

Na het ontstaan van het dorp Zeist wordt er eeuwenlang vrijwel niets over geschreven. De tijd gaat voorbij en er worden wel huizen bijgebouwd, maar het blijft een klein dorp. Zeist wordt pas echt op de kaart gezet als Willem Adriaan van Nassau besluit om Slot Zeist te bouwen. Dit blijkt een belangrijke mijlpaal te zijn voor de ontwikkeling van Zeist. In 1746 komt daardoor de Evangelische broedergemeente naar Zeist en wordt er een stempel op de gemeente gedrukt. Maar ook de Fransen komen en laten hun sporen achter met o.a. een legerkamp in Austerlitz. In de 18e Eeuw worden er vooral veel zomerverblijven en buitenplaatsen gebouwd in en rond Zeist. Hierdoor ontstaat er meer werkgelegenheid in de stad.

Spoorweg in Zeist

In 1845 krijgt Zeist een treinstation en wordt er een tram en treinverbinding gemaakt. In 1863 wordt de spoorlijn doorgetrokken naar Utrecht, Amersfoort en Zwolle. De opening van de spoorlijn zorgt voor toerisme naar Zeist. Toeristen komen om te genieten in de bossen en de natuur in de Utrechtse Heuvelrug. Dit helpt bij de economische ontwikkeling van de stad.

Zilverindustrie in Zeist

De tijd van de industrie breekt aan en Zeist groeit uit tot een belangrijke producten in zilver. Gerritsen, Gero en Sola openen hun fabrieken in Zeist. De Duif besluit een zeepfabriek te bouwen ten hoogte van Den Dolder. Dit zorgt voor veel werk gelegenheid in 1920. Bij de fabriek van Sola kan je nog steeds bestek en pannen tegen fabrieksprijzen kopen.

Zeist vandaag de dag

Vandaag de dag is Zeist tot een kleine stad uitgegroeid in Nederland. Je kan er gezellig winkelen en het is de gemeente met de grootste aantal gemeentelijke monumenten in Nederland. Er zijn veel oude buitenhuizen te vinden waar je kan genieten van de natuur.

Comments are closed.