Zeist Nieuws

Zó kies je de zorgpolis die bij je past

Overstappen van basisverzekering: er zijn maar weinig Nederlanders die het doen. Toch kun je er op jaarbasis een hoop geld mee besparen. Bovendien is het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering binnen een paar minuten gepiept. Twijfel je over welke verzekering bij jou past? Dan helpen wij je met de keuze voor de juiste verzekeraar.

Budgetpolis

Er bestaan vier verschillende soorten zorgpolissen. De budgetpolis is het voordeligst van de vier. Voor deze polis betaal je dus de minste zorgpremie per maand. Ga je naar een ziekenhuis of zorgverlener waar je verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt? Dan worden je zorgkosten 100% vergoed. Kies je voor een behandelaar waar géén afspraken mee zijn gemaakt? Dan wordt je behandeling niet helemaal vergoed: zo’n 20-35% van de kosten moet je dan meestal zelf betalen na bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis of een ziekenhuisopname..

Naturapolis

Bij een naturapolis heb je ook te maken met zogeheten gecontracteerde zorgverleners: de behandelaars en ziekenhuizen waar je verzekeraar afspraken mee heeft. Wel is het zo dat je met deze polis uit een ruimer aanbod aan gecontracteerde zorgverleners kunt kiezen. Voor een naturapolis betaal je dan ook iets meer zorgpremie dan voor een budgetpolis.

Restitutiepolis

Wil je je kosteloos kunnen laten behandelen, bij elke zorgverlener in Nederland? Wellicht past de restitutiepolis dan het beste bij je wensen. Met deze polis heb je namelijk vrije zorgkeuze in heel het land. Dit betekent dat je zorgkosten 100% vergoed worden, naar welk ziekenhuis of welke behandelaar je ook gaat. Alleen als je naar een dure privékliniek gaat, kan het zijn dat de kosten tot een bepaald tarief gedekt worden. De maandelijkse premie voor een restitutiepolis ligt ongeveer drie tientjes hoger dan die voor een budgetpolis.

Combinatiepolis

Sommige verzekeraars bieden ook een combinatiepolis aan. Deze polis is, je raadt het al, een combinatie tussen twee polissen: de natura- en de restitutiepolis. Dit houdt in dat je bij sommige soorten zorg 100% vrije zorgkeuze hebt en bij andere soorten zorg te maken hebt met gecontracteerde zorgverleners. Let wel goed op bij welke soorten je 100% vergoeding krijgt en bij welke niet zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Stap op tijd over

Wil je een nieuwe zorgverzekering en heb je je oude verzekering al opgezegd? Dan heb je nog tot en met 31 januari 2022 de tijd om een nieuwe basisverzekering af te sluiten. Lukt dit niet, dan riskeer je een boete.

You may also like

Comments are closed.

More in Zeist Nieuws